Oncologie en voetzorg

De medisch pedicure is opgeleid om oncologische cliënten te behandelen.

Wanneer u behandeld wordt voor kanker kunnen er problemen ontstaan aan nagels en huid.
Door chemotherapie worden ook gezonde (snel delende) cellen vernietigd. Hierdoor ontstaan bijwerkingen zoals remming van het beenmerg met als gevolg o.a. bloedarmoede, infecties en een verhoogde kans op bloedingen, haaruitval en loslaten van de nagels, vermoeidheid en beschadiging van het zenuwstelsel.
Bij radiotherapie kan door de straling ook het gezonde omliggende weefsel beschadigd worden.

Door chemotherapie raakt de weerstand zodanig verslechterd dat infectie van bacteriën, schimmels en andere micro-organismen moet worden voorkomen. Ook het herstellen van de huid en de wondgenezing is dan vaak vertraagd. Het is dan ook raadzaam om preventieve voetverzorging toe te passen. Voordat u de behandelperiode in gaat, laat u de voeten zodanig goed verzorgen dat wondjes, ingroeiing en andere nagel- en huidaandoeningen aan de voeten voorkomen kunnen worden.


Wat kan Laura’s medisch pedicure voor u doen?
Tijdens de therapie mag geen enkele instrumentele behandeling uitgevoerd worden. Iedere kans op beschadiging van de huid moet voorkomen worden.
Voordat u behandeld gaat worden kan de pedicure een preventieve behandeling uitvoeren. Het doel hiervan is het voorkomen van drukplekjes, ingroeiing, scheuringen en andere aandoeningen die tijdens de therapie kunnen ontstaan.

De behandeling bestaat uit o.a. preventief de nagels kort en recht afknippen, vervolgens worden alle nagelhoeken tegen ingroeien behandeld, zodat in geval van oedeemvorming de nagelhoekjes de huid niet kunnen beschadigen.

Het verschil in een gewone pedicure behandeling bestaat daar uit dat er gereedschappen gebruikt worden die geschikt zijn voor voeten met een verhoogd risico, d.w.z. een nageltang met een stompe punt, freesjes met een fijne structuur etc.

Na beëindiging van de therapie, als de behandelend arts toestemming geeft, kan de pedicure u advies geven omtrent de veranderingen van de huid, nagels, en evt. schoenadvies. Door de behandelingen kunnen er veranderingen hebben plaats gevonden aan de huid en nagels zoals groeistoornissen, loslating van het nagelbed, gespleten nagels, verdikte nagels en verkleuringen.

De medisch pedicure kan veel voet en nagelproblemen voor u oplossen!